Järjen ääni - Euroopassakin

Ensimmäinen yritys

Istun lentokoneessa matkalla Brysseliin. Olen jo pitkään ihmetellyt miksi Uusi Suomi-blogini ei ole mitenkään lähtenyt liikkeelle. Nyt se siis lähtee, vaikka varsinainen aloitus saa odottaa kunnes olen Koti-Suomessa.

RKP-läisenä bloggarina minulta tietenkin odotetaan tietynlaista profiilia: pari yhdeksän pisteen kielioppivirhettä, muutama sana nuuskasta ja vielä jotain suomenruotsalaista yläluokkaisuutta.

Joudutte niissä odotuksissa ainakin osittain pettymään. Olen yksinhuoltajaäidin kasvatti, asuimme aina vuokralla ja perheen ensimmäisen mustavalkoisen telkkarin ostin käytettynä ennen jotain lätkän MM-kisoja. Mutsi piti laitetta turhana, mutta minä olin – ja olen vieläkin – urheilufriikki joka aina oli harrastanut urheilua ja intohimoisesti kannustanut Suomea. Minulle Voitto Hellstenin heittäytyminen Affe Petterssonin ohi historiallisessa loppuviestissä stadikalla oli yhtä tärkeä kuin kaikille muillekin suomalaisille – äidinkielestä riippumatta.

Muuta monessa suhteessa olen pesunkestävä hurri. Syntynyt Tammisaaressa, kuullut ensimmäiset tietoisesti suomeksi ymmärretyt sanat viisi- tai kuusivuotiaana Ratakadun ja Annankadun kulmassa, kasvanut murrosikään Kaivarin välittömässä läheisyydessä Raatimiehenkadulla.

Pidän myös nykyistä pyrkimystä yleiseen kielitaidottomuuteen kohtalaisen typeränä. Inhimillisesti katsottuna on pakko oppia kirjoittamaan, lukemaan ja ynnäämään. Tutkimukset osoittavat että erilaiset kielet luovat aivoissa enemmän tilaa uusille oivalluksille. Erilaisista pakkokielistä puhuminen vaikutta lähinnä, näiden tutkimuksien valossa, tietoiselta yritykseltä kuohia itsensä henkisesti. En siis suosittele. Aivojen kyvykkyydellä nauttiminen on hauskaa ja sukua eroottiselle nauttimiselle. Sitä minä suosittelen.

Olenko siis elitisti? Ehkä jossain mielessä. Isäni kirjoitti 1942 ilmestyneessä runokokoelmassa Ointagligt land (Valloittamaton maa) kirjan nimikkorunossa suunnilleen näin: Ihmisten piirtämät rajat ovat kuin lasten vetämät viivat hiekkalaatikossa. Ehkä ne erottavat ihmisen ihmisestä, mutta ainoastaan hetkellisesti. Sielu on kuitenkin ikuisen ja valloittamattoman maan etuvartiossa.

Runo on kirjoitettu talvisodan kokemusten pohjalta ja Puna-armeijan voiton pelossa. Sellaisessakin pelossa, joka on vähän sukua meidän globalisaatiopeloille, sielun kulttuurinen tila on siis tärkein apumme.

Vähän myöhemmin isä käänsi Mika Waltarin Sinuhen ruotsiksi. Siitä käännöksestä Waltarin teos levisi maailmalle englanniksi ja saksaksi ja niistä sitten lukuisille muille kielille. Kielet ovat siis siltoja tähän sielun ikuiseen ja valloittamattomaan maahan.

Pitäkäämme siis huolta sielumme tilasta talouskriisin mullistamassa Euroopassa ja maailmassa.

Istuinpaikalla A4 matkalla Brysseliin.

Nicke

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Siis terve, Nicke. Ja tulihan se pakkoruotsinkin vaatiminen sieltä. Minäkin joudun aina selittelemään, että pakkoruotsin vastustajat usein osaavat sitä pakkoruotsia. Juuri nyt opiskelen vietnamia. Viime vuonna opiskelin nepalia. Pari vuotta sitten mandariinia. Mitens itselläsi menee? Minulta jäi kylläkin saamatta merkittävä projekti Kiinasta, jossa ruotsalainen voitti kiinattaren mitalla; hän nimittäin oli opiskellut kiinaa silloin, kun minä opiskelin pakkoruotsia; sitä kieltä, jota riikinruotsalainen työnantajani KIELSI minua opiskelemasta ja opettamasta alaisilleni.

Kilpaillaanko vielä köyhyydestä? Juuri nytkin äitini on sairaalassa, sillä hänet kotiutettiin liian aikaisin säästösyistä, ja siellä hän virui verissään vuonna 2009. Rahat oli nimittäin päätetty käyttää kahteen tärkeämpään asiaan: a) HUS:n henkilökunnalle määrättyyn kovennettuun lisäpakkoruotsiin ja b) "pakolaisten" sijoittamiseen hotelleihin, joihin minun ikäluokallani ei ollut varaa nuorina eikä siis vanhana ole mitään mahiksia.

Taksinkuljettajanakin olen ollut. Tuli tutuksi apartheid-laitokset, joihin virallinen tai näennäisesti oma kieli on pääsylippu. Minutkin rekisteröitiin ruotsinkieliseksi. Virallinen äidinkieleni on kuitenkin englanti, mutta ei sillä kielellä mitään tee, eihän.

Mvh
Lasse

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"Pidän myös nykyistä pyrkimystä yleiseen kielitaidottomuuteen kohtalaisen typeränä. "

Tässä olen samaa mieltä. Siksi kielivapautta on laajennettava, uusia tarpeellisia kieliä saatava opetusohjelmaan ja poistettava välittömästi ruotsin pakkosyöttäminen koululaisille.

Kanadassa on kaksi suurta maailmankieltä, englanti ja ranska, joten kaikki vertailu sinne on täysin turhaa. Ruotsi ei ole maailmankieli, vaikka henkisesti sen puhujat luulevat olevansa.

Espanjassa katalaania puhuu yli 5 miljoonaa asukasta. Siitä huolimatta siellä ei ole "pakkokatalaania" espanjalaisille. Jo pelkkä ajatus siitä saisi espanjalaiset kuolemaan nauruun.

Miten selität sen, että Suomessa on pakko opiskella globaalisti jokseenkin turhaa ruotsia? Se haittaa huomattavasti tärkeämpien kielten opiskelua. Se vasta onkin typerää, vai mitä?

Poikani ei halua opiskella ruotsia vaan saksaa. Nyt hänen on pakko viimeistään seiskalla opiskella turhaa ruotsia. Olen tässä täysin eri mieltä rkp:n linjan kanssa.

Samalla voisit perustella korkeakoulujen kielikiintiöt. Miksi suomenkielisten on hyväksyttävä tilanne, että ruotsinkielinen pääsee selkeästi helpommin opiskelemaan omalla äidinkielellään kuin suomenkielinen. Minusta se ei ole oikein, mutta mulla ja rkp:n edustajilla on täysin eri käsitys sanoille itsekkyys, ahneus ja tasapuolisuus.

Miksi etuoikeudet ovat nimenomaan korkeakouluihin eivätkä ammattikouluihin? Ehkä kyseessä on sittenkin kielellisen eliitin etuoikeudet?

Kielikiintiöt tulisi poistaa ja kaikki opiskelijat on oltava samalla viivalla kun opiskelupaikkoja jaetaan. Se ei ole keneltäkään pois ja silloin valinta olisi tasa-arvoinen ja kohtuullinen.

Kielellinen tasa-arvo on kirosana rkp:lle. Jos rkp:llä olisi yksinvalta, tilanne olisi sama kuin ahvenanmaalla. Suomen kieli olisi aikaa sitten jo kielletty.

Sitten EU-politiikkaa. Vieläkö vaatimus Ahvenanmaan omasta MEP:stä on voimassa? Nythän on jokseenkin selvää, että rkp:n ei saa omaa ehdokastaan läpi vaaleissa. Eikö löytynyt liittolaisia?

Ehkä komissaari Rehn pitäisi kutsua pikaisesti Suomeen ja korvattava rkp:n edustajalla. Lakia täytyy nopeasti muuttaa?

Miksi kielellinen apupuolue demarit ei tullut apuun? Miksi keskusta hylkäsi vaaliliiton? Eikö auttanut, vaikka molempien puolueiden edustajille on jaettu freudenthal-mitalit? Pakkoruotsittajien kuninkaalle j virolaiselle 70-luvulla ja "svenska nu" paavolle pari vuotta sitten.

PS: Itse en näe yhtään syytä miksi kukaan suomenkielinen äänestäisi rkp:tä. Älä vaan puhu suvaitsevaisuudesta, sen puolen puolueesi näytti jo karjalan evakoiden asuttamisessa.

Toimituksen poiminnat