Järjen ääni - Euroopassakin

Uudet riippuvuudet

Ihminen voi tietenkin tulla riippuvaiseksi monesta asiasta ja monella tavalla. Minä olen finanssikriisin aikana tullut riippuvaiseksi Financial Times-lehdestä. Jossain mielessä kyseessä on vanha tauti, joka nyt on uusiutunut vähän toisella tavalla. Moskovassa kuljin aamuisin lähimmälle metroasemalle (Oktjabrskaja) ja ostin nipullisen lehtiä. Silloin 90-luvun toisella puoliskolla löytyi vielä hyvinkin erialisia lehtiä. Washingtonissa New York Times ja Washington Post tulivat talon ulko-ovelle. Niiden lukemiseen saattoi joskus mennä pari tuntiakin.

Nyt olen siis kiikissä FT:n kanssa. Maanantain numero oli erityisen mielenkiintoinen. Sivulla 7 löytyi kokosivun juttu pankkimaailman muutoksista kymmenen vuoden ajalta. 1999 50 suurimman pankin joukossa oli 24 amerikkalaista pankkia. 16 suurimman joukossa kymmenen jenkkipankkia.

Nyt 50 suurimman joukossa on yksitoista amerikkalaista. Kolme suurinta ovat kiinalaisia. Elämme siis murroksen aikoja.

Paul Samuelson, joka sai ”muisto-nobelin” 1970, julkaisi 2004 erittäin mielenkiintoisen artikkelin Journal of Econimic Perspectives-nimisessä aikakausilehdessä. Artikkelissa Samuelson osoitti miten kansainvälisessä kaupassa käy siinä vaiheessa kun Kiina ryhtyy kilpailemaan lännen kanssa lännen perinteisillä vahvuusaloilla.

Lyhyt yhteenveto kuuluu näin: silloin globalisaatio kääntyy demokraattisia länsimaita vastaan. FT:n artikkeli viittaa siihen, että vaihe on alkamaisillaan ja että me kriisin jälkeen elämme aivan toisenlaisessa maailmassa.

Ja johtopäätökset?

Toinen oli jo saman lehden sivulla 12. Siinä Jorma Ollila todistaa että pohjoismainen malli pärjää paremmin kuin anglosaksinen. Toivottavasti Björn Wahlroos, Sixten Korkman ja valtiovarainministeriön pojat ottavat opikseen.

Toinen kuuluu näin: Juuri siksi tarvitsemme uudistuskykyisen EU:n – EU:n joka pystyy luopumaan mikro-ohjauksesta ja puolustamaan ei ranskalaista byrokratiamallia eikä anglosaksista markkinafundamentalismia vaan pohjoismaista hyvinvointia. Ja järkeä.

Nicke

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Markus Räsänen (nimimerkki)

”Räsäsen seinälehden” www.markusreed.julkaisee.fi päätoimittaja
Markus Räsänen kommentoi.

Kyllä Nils ne samat New Yorkin Massonin jutalaispankkiirit ovat siellä taustalla isäntinä, oli se amerikkalainen tai kiinalainen.
Meitä ollaan heidän toimestaan nyt viemässä uuteen maailmaan.
Sinun pitää hiukan tutkia sivujani esim. "Loppuraportti" ja "Operaatio ihminen".

Toimituksen poiminnat