Ärsyttää vähän vietävästi…

Ärsyttää vähän vietävästi…

 

Jo kauan ennen presidenttivaalikampanjan alkua lähimmät ystävät varoittivat:  älä sitten polta päreitä! Toistaiseksi en ole polttanut, mutta vähän käämit kyllä nyt käryävät. Kahdesta tai kolmesta syystä.

Ensiksi: Yksikään myötä- tai vastaehdokkaistani eivät halua tai eivät kykene ymmärtämään turvallisuuspolitiikan todellisuuksia. Joku heistä puhuu sivistyneesti turvallisuuspolitiikasta laajassa mielessä ikään kuin ”turvallisuus laajassa mielessä” riittäisi silloin kun ”turvallisuus suppeassa mielessä” käy hankalaksi.

Turvallisuuspolitiikassa sekä tämä suppea turvallisuus (tarkoittaa Itämeren aluetta) että laajempi (maailman kehitys yleisemmin) kuuluvat yhteen. Meitä ei Itämeren alueella auta, vaikka maailmassa yleensä menisi hyvin mutta lähialueella menee huonosti.

Kaksi kilpakumppania tarrautuu hanakasti EU:n perussopimuksen artiklaan 42.7. Artiklan alakohta tarjoaa kyllä mahdollisuuden antaa apua, mutta päätös on viime kädessä apua antavan valtion harkinnassa. Puolustusvoimien juhlaseminaarissa tiistaina (16.1.) ministeri Jaakko Iloniemi totesi, että sellaista apua annetaan pelkästään sen jälkeen, kun apua antava maa on arvioinut mikä on sen etujen mukaista.

Lopputulos voi helposti olla samanlainen kuin Ruotsin apu Talvisodan alussa. Apua kyllä tuli, mutta ei siinä muodossa kuin Suomi oli sitä pyytänyt.

Kukaan näistä seitsemästä ehdokkaasta ei halua myöntää, että EU:n perussopimuksen 42.2 edellyttää yksimielisyyttä. Hyvässä ja kauniissa maailmassa tällainen yksimielisyys tietenkin vallitsisi, mutta sellaisessa maailmassa me emme elä. Eikä sellaisessa maailmassa Suomen turvallisuus olisi myöskään uhattuna.

Olemme siis turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ihan hakoteillä ja se ärsyttää ihan vietävästi.

Toinen asia joka saa käämit käryämään on puheet Euroopan Unionista. Kaksi ehdokasta levittävät joko tietämättömyyttään tai tahallisesti harhauttaen ihan virheellistä tietoa EU:sta. Molemmat tarvitsevat EU:ta mörkönä joka varastaa suomalaisten rahoja ja vie meiltä itsenäisyyden.

Rahojen suhteen he ovat pahasti väärässä. Suomen todellinen ”jäsenmaksu” EU:lle on 0,14 prosenttia BKTL:sta. Tämä todellinen jäsenmaksu lasketaan bruttokansantuloon perustuvan maksun ja järjestelmästä saatavien siirtojen erotuksesta. Vuonna 2016 Suomi sai erilaisina siirtoina 1,530.8 M euroa ja maksoi 1,828.6 M euroa. Erotus on 294 M euroa eli noin 0,14 prosenttia. Todellisuudessa siis aika pieni maksu siitä hyvästä, että me saamme viedä tavaroita tälle valtavalle markkina-alueelle. Viennistään todella riippuvaiselle pienelle maalle tämä on ehdottoman edullista.

Ja kolmas syy ärtymykseen ovat väitteet Brysselin anastamasta itsenäisyydestä? Teesi tässä tapauksessa kuuluu näin: EU on kehittymässä liittovaltioksi (tai yliliittovaltioksi). Väittämä ei tunnusta tosiasioita (mutta vähänhän he niistä välittävät). Uudet jäsenmaat (Puola, Unkari y.m.) saavat nyt ensimmäistä kertaa kahteensataan vuoteen päättää omista asioistaan. He eivät voi tästä oikeudesta tinkiä, vaikka sen julistaminen ja juhlistaminen joskus saa vähän jälkijättöisiä muotoja. Yritän ymmärtää heitä. Me lähdimme puolitoista vuosisataa sitten tälle polulle varustettuina Runebergin runoilla ja Snellmanin ohjelmalla ja olemme myötä- ja vastamäissä puolustaneet tätä itsenäisyyttä sadan vuoden ajan. Olemme jo kokeneet tämän Sturm und Drang-ajan. Puola ja muut tulevat nyt perässä, mutta juuri se, että tulevat perässä estää liittovaltiokehityksen.

Siksi tarvitsemme toimivan eurooppalaisen turvallisuusjärjestelmän. Se tavataan radioaakkosilla näin: November – Alfa –Tango – Oscar! Radioaakkosia käytetään hätätilanteissa selkeyden vuoksi!

 

Nils Torvalds

nilstorvalds
Helsinki

RKP:n europarlamentaarikko. Kolmannen polven journalisti. Innokas keskustelija - mutta asiasta. Viime aikoina harrastanut ennenkaikkea talouskriisin syitä ja seurauksia. Toimittanut aiheesta kirjasen joka ilmestyy lsekä ruotsiksi että suomeksi.
Suurten ikäluokkien lapsi. Viiden lasten isä ja kohta kuuden isoisä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu