Järjen ääni - Euroopassakin

EU:n budjetin yhden koon sukkahousut - koko XXS

EU-budjetin sukkahousut

– koko XXS kaikille

 

Brittien lähdön synnyttämä aukko EU:n budjetissa on saanut jäsenmaat liikkeelle. Nettomääräisenä se on keskimäärin noin 12 miljardia euroa vuodessa ja kuka tahansa ymmärtää, että aukko merkitsee joko supistuksia budjetin menoihin tai jäsenmaksujen korotuksia budjetin tuloihin. Tämä sinänsä niin yksinkertainen matematiikka houkuttelee jäsenmaiden hallituksia hakeutumaan taktisiin neuvotteluasemiin. Se ei sinänsä ole mitään uutta, mutta ei myöskään mitään erityisen rakentavaa.

 

Kuitenkin brittien jättämä aukko on jumalten suoma mahdollisuus EU:lle. Jokainen tietää, että rakennerahastot eivät toimi niin kuin niiden tulisi toimia. Alkuperäinen tarkoitus oli rakennerahastojen kautta kuroa umpeen jäsenmaiden välisiä kehityseroja. Kun veneessä istui ainoastaan kuusi jäsentä, jotka noin suurin piirtein pystyivät soutamaan samaan suuntaan, n.s. konvergenssi tuntui ihan käyvältä tavoitteelta. Taloudelliset ja yhteiskunnalliset erot Saksan, Benelux-maiden ja Ranskan välillä eivät olleet kovinkaan huomattavia. Murheenkryyninä oli eteläinen Italia.

 

Tutkimus jälkeenjäävistä alueista syksyltä 2017 osoittaa kuitenkin että Etelä-Italia laahaa edelleen pahasti perässä. 60 vuotta Rooman sopimusten hienojen tavoitteiden jälkeen mikään ei ole Napolin alueella muuttunut. Sokean Kreetankin luulisi tässä vaiheessa näkevän, etteivät rakennerahastot toimi.

 

Tätä asiaa me yritämme oikaista Parlamentin budjettivaliokunnan käsittelyssä, mutta keskustelu törmää juuri siihen, että suuret ryhmät pelaavat sisäistä taktista peliään. Eurooppalainen kansanpuolue (Kok) ja Sosialistit & demokraatit (SDP) eivät halua tarttua budjetin kipeisiin kohtiin. Tämä johtuu sisäänrakennetusta käänteisestä logiikasta, jossa jokainen valvoo vain omaa nettotulostaan. Se vahingoittaa meitä kaikkia ja se vahingoittaa Eurooppaa.

 

Tässä yhteydessä yhteinen maatalouspolitiikka muodostaa osan haasteistamme. Ja ongelmana se on ihan samanlainen kuin rakennerahastotkin. Jos vilkaisemme tilastoja, maatalouden osuus BKT:sta on vanhoissa jäsenmaissa 1 ja 4 prosentin välillä. Nämä luvut eivät sinänsä kerro koko totuutta. Osa maataloudesta on erittäin intensiivistä ja on ollut markkinoilla aina Alankomaiden tulppaanimaniasta lähtien vuonna 1637. Suomi on liittynyt tähän markkinavetoiseen maatalouteen runsaat 300 vuotta myöhemmin ja aika toisenlaisen ilmaston lähtökohdista.

 

Pelkästään tämä rinnastus viittaa siihen, että budjettilogiikka, jonka lähtökohtana on saman koon sukkahousut kaikille, ei ole – lievästi sanottuna – ihan oikea lähtökohta. Ja tästä löytyy aika huikeita esimerkkejä.

 

Romanian koilliskulmassa löydämme väestön joka yli 50 prosenttisesti elää maatalouden varassa. Kaiken lisäksi suurin osa maanviljelystä on omavaraismaataloutta – siis ei markkinoita varten – ja viljelijät ovat lisääntyvässä määrin iäkkäitä, joiden koulutustaso on alhainen. Raportti jälkeenjäävistä alueista osoittaa yksiselitteisesti, että tämä alue ei saavuta eikä tule saavuttamaan länsieurooppalaisten etumatkaa nykyisillä tukijärjestelmillä. Kuitenkin jäsenmaiden hallitukset ovat teeskentelevinään, että kaikki on ihan jees.

 

Meillä on siis lukemattomia syitä korjata EU-budjetin vinoutumia ja lopettaa matalaotsainen taktinen peli. Pitää siis tarttua brittiläisen vaakunan yksisarvisen sarveen ja kiittää brittejä heidän – kylläkin tietämättään – tarjoamasta mahdollisuudesta.

 

Nils Torvalds

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Yhden koon sukkahousut on sukahousut ;)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Terävää tekstiä "pääkallon paikalta".

Mitäs nämä muut mepit siellä touhuavat, kun ei analyysejä ja aikaansaannoksia näy.
Torvalds oli sentään ainoa, joka sai metsädirektiivin edes johonkin järjestykseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Järjetöntä että Suomen pitää Brysselistä anoa lupaa puiden kaatoon ja vielä maksaa näiden byrokraattien palkat.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

" Kuitenkin brittien jättämä aukko on jumalten suoma mahdollisuus EU:lle. Jokainen tietää, että rakennerahastot eivät toimi niin kuin niiden tulisi toimia. Alkuperäinen tarkoitus oli rakennerahastojen kautta kuroa umpeen jäsenmaiden välisiä kehityseroja. Kun veneessä istui ainoastaan kuusi jäsentä, jotka noin suurin piirtein pystyivät soutamaan samaan suuntaan, n.s. konvergenssi tuntui ihan käyvältä tavoitteelta. Taloudelliset ja yhteiskunnalliset erot Saksan, Benelux-maiden ja Ranskan välillä eivät olleet kovinkaan huomattavia. Murheenkryyninä oli eteläinen Italia.",

Koko tuo kappale kertoo siitä valheesta joka meille on syötetty Euroopan unionista. Sanonta "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat" on vain sungjetiivinen osatotuus, sillä se kenen leipää todellisuudessa syömme on vielä verhojen kätköissä, jonka voi ainoastaan huomata hyvin hereillä oleva ihminen.

"Missä raato on, sinne myös kotkat kokoontuvat". (Lk 17:22-37) Onkin erikoista, että niin sanotut länsimaat halauaisivat tuhotua yksin. On kai päivänselvää, että tässä on tekeillä jotain paljon mullistavampaa, jonka varmasti jokainen hereillä oleva kyllä tietää.

Antti pesonen kirjoitti tänne US plokiin joskus kirjoituksen, jossa hän epäilee poliittisia päättäjiä tyhmyydestä ja, että siksi meillä on alkanut esiintymään vaikueksia niin monien asioiden suhteen mutta sioiden lähempi tarkastelu johon ei voi olla törmäämättä antaa kertoa, että - ei se ole tyhmyyttä vaan vallitsevaa politiikkaa, joka menee kaksi askelta haluttuun suuntaan ja välillä pakittaa sen pakollisen yhden askeleen.

Nähdäkseni askeleita UMJ:n suuntaan on otettu jo paljon ja kuin tilauksesta tulee myös Billy Grahamin kuolema, miehen joka oli käännytetty tekemään käännytystyötä suuntana Rooman kirkko, kristittyjä vastaan.

Mutta mitä vihollinen tekee, se tulee vain varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan , sen sanoi kerran Jeesus Kristus joka on Jumala isolla kirjaimella ja jo siksikin eroaa niistä ihmisen keksimistä jumalista jotka ovat jättäneet aukon ja mahdollisuuden - Saatanan kokoisen aukon. No, tästä meinaa tulla liian pitkä kirjoitus ja sanon tähän lopuksi;
meillä tosiaankin olisi syitä korjata ei vaan EU-budjetin vinoutumia, vaan koko EU.n perusajatuksen vinoumia ja lopettaa taktinen peli tuholaisen hyväksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Rakennerahastoista Suomi saa sijoitettua euroa kohden 30 senttiä takaisin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Anteeksi, Nils, nyt menee hieman ohi aiheesta, mutta asia on tärkeä ja tiedän Sinulla olevan paljon seuraajia:

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevasta linkistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.

Toimituksen poiminnat