*

Järjen ääni - Euroopassakin

Uusi Suomi - Uutiset

Julkaise syötteitä
Updated: 58 min 53 s sitten

Niinistön ja Haaviston välillä leimahti aktiivimallista: ”Älä hyvä Pekka väärentele minun puheitani”

2 tuntia 57 min ago

Pekka Haavisto (vihr.) ja Sauli Niinistö ajautuivat Sanoman vaalitentissä sanaharkkaan työttömyysturvan aktiivimalliin liittyen. Ehdokkaille annettiin mahdollisuus esittää kysymyksiä toisilleen aiheista, jotka ovat jääneet hampaankoloon.

Haavisto osoitti kysymyksensä Niinistölle. Hän sanoi kysyneensä Niinistöltä aiemmin, olisiko tämä voinut jättää aktiivimallista lausuman tai olisiko presidentti voinut puuttua asiaan. Haavisto siteerasi Niinistön sanoneen: ”en viitsinyt kommentoida, olisi ollut naurettavaa”.

Jokereille viimein pisteitä vaikealta kiertueelta

3 tuntia 5 min ago

Jokerit päätti neljän ottelun vieraskiertueensa voittoisasti. Kazania, Sotshia ja Nizhnekamskia vastaan Jokerit ei saanut pistettäkään, mutta kiertueensa päätöspelissään Jokerit päihitti Erkka Westerlundin valmentaman Salavat Julajev Ufan 5-4.

Jokerit sai ottelusta kaksi pistettä. Ratkaisu nähtiin voittolaukauskisassa.

Presidenttitentistä selkeä ei aseviennille Arabiemiraatteihin – taustalla kohu suomalaispanssarista

3 tuntia 36 min ago

Presidenttiehdokkaat suhtautuvat kriittisesti asevientiin Arabiemiraatteihin, mistä on noussut kohu Jemenin sodassa nähdyn suomalaisen panssariajoneuvon takia. Tosin ihan kaikki eivät päässeet asiasta lausumaan Sanoman presidenttitentissä.

Arabiemiraattien uutistoimiston videossa valtio-omisteisen Patrian panssariajoneuvo näkyi emiraattien käytössä Jemenin sodassa. Patria myi vuonna 2015 Arabiemiraatteihin 40 AMV 8x8 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua.

Professorien arviointiraportti julki – Vihreiden Aalto: ”Suomen asema koulutuksessa vajoaa”

4 tuntia 57 min ago

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto vaatii jälleen Juha Sipilän (kesk.) hallitusta perumaan tehdyt koulutusleikkaukset.

Ilmavoimien komentajalta karu arvio Ylellä: Hävittäjiä ostettava 64 – muuten mietittävä mikä osa Suomesta jää puolustamatta

5 tuntia 27 min ago

Suomen Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen katsoo, että HX-hankkeessa Suomen tulisi hankkia yhtä monta hävittäjää kuin Hornet-koneita alun perin ostettiin. Eskelinen kertoo kannastaan Ylen haastattelussa.

Vuonna 1992 tehdyn päätöksen mukaan Suomi hankki 64 Hornet-hävittäjää, joista kaksi on tuhoutunut lento-onnettomuuksissa. Nyt hävittäjiä on hankittava yhtä monta, katsoo Eskelinen tai muuten joudutaan valitsemaan, mitä osaa Suomesta ei puolusteta.

He poistaisivat presidentin syntyperävaatimuksen – Sauli Niinistö ei avaisi perustuslakia

5 tuntia 27 min ago

Neljä presidenttiehdokasta poistaisi presidentin syntyperävaatimuksen perustuslaista. Tuula Haatainen (sd.), Merja Kyllönen (vas.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Matti Vanhanen (kesk.) nostivat kätensä ylös, kun ehdokkailta kysyttiin aiheesta Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Laura Huhtasaari kehui Jussi Niinistön linjaa HS-tentissä: ”Sotilaskomentajan pitää luopua toisesta kansalaisuudesta”

6 tuntia 17 min ago

Presidenttiehdokkaat tyrmäävät puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) halun evätä kaksoiskansalaisilta sotilasvirat lukuun ottamatta Laura Huhtasaarta (ps.), jolta tuli kehut.

Lakihanke, joka estäisi kaksoiskansalaisilta pääsyn ainakin korkeisiin sotilasvirkoihin, on ollut vireillä pitkään. Niinistö sanoi maanantaina Maanpuolustuskurssin avajaisissa, että ”viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana”. Ehdokkailta kysyttiin asiaan kantaa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Hämmennystä herättäneen vaaliennusteen tekijä: Sauli Niinistö kärsii nyt suomalaisesta vaali-ilmiöstä

8 tuntia 39 min ago

Accuscore laati eilen Iltalehdelle vaaliennusteen, jonka laskentatapa on herättänyt runsaasti keskustelua.

Ennusteen laatinut Accuscoren toimitusjohtaja Tuomas Kanervala selventää nyt, miten gallupjohtaja Sauli Niinistölle ennustetaan 49 prosentin kannatusta. Alma Median ja Helsingin Sanomien tuoreimmissa kannatuskyselyissä Niinistö on saanut 58 prosentin ja 68 prosentin kannatusluvut.

Tuoko hävittäjäkisa lisää työpaikkoja Suomeen? Koneita toimittavat maat kumppanuusohjelmaan

9 tuntia 24 min ago

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Business Finland aloittavat yhteisen Innovation Partnership -ohjelman, kertoo Tekniikka&Talous. Ohjelma käynnistää uudenalaisen yhteistyön Suomen ilmavoimille hävittäjiä tarjoavien maiden kanssa.

Juha Sipilän hämmentävä veto nousi esiin Ylellä – kytki itsensä Matti Vanhasen ”uskomattoman heikkoon” kannatukseen

9 tuntia 57 min ago

Politiikan tutkijat hämmästelevät pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaa sitoa oma asemansa ja jopa jatkonsa puoluejohtajana keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen vaalitulokseen. Tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja emeritusprofessori Heikki Paloheimo puhuivat aiheesta Ylen Ykkösaamussa tiistaina.

– Pääministeri on kytkenyt oman kannatuksensa aika vahvasti keskustan ehdokkaaseen, mikä on herättänyt hämmennystä ja kysymyksiä. Minkä takia hän toimii näin, poliittisesti aika riskialttiilla tavalla? Vuorelma mietti lähetyksessä.

Näkökulma: 8 hyvää syytä äänestää – näistä tuli sittenkin kunnon vaalit

10 tuntia 15 min ago

Kävin antamassa ääneni ennakkoon Lohjan Citymarketissa kauppareissulla sunnuntaina.

Se oli helppoa, ei tarvittu kuin ajokortti ja päätös, kenelle presidenttiehdokkaalle äänensä antaa. Toimitus oli ohi muutamassa minuutissa.

Olen siis yksi yli miljoonasta suomalaisesta, jotka ovat äänensä näissä vaaleissa tähän mennessä antaneet. Äänestysprosentti on jo päälle 30.

Taktikoidaanko Laura Huhtasaari paitsioon? – Tutkija radiossa: Vaalipeli suosii nyt Väyrystä

11 tuntia 16 min ago

Presidenttiehdokas Paavo Väyrysen gallupsuosio voi näkyä karvaasti kilpailija Laura Huhtasaaren (ps.) presidentinvaalien äänisaaliissa, arvioi emeritusprofessori Heikki Paloheimo Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa tiistaina.

Suomi on puolueeton, sanoo 56% – Analyysi: Itsepetoksen vaara vaanii meitä

12 tuntia 55 min ago

Suomea pitää puolueettomana maana 56 prosenttia suomalaisista. Silti vain 35 prosenttia katsoo, että Suomi voisi jättäytyä syrjään, jos lähialueilla syttyy laaja konflikti. Katso kaikki tulokset alta.

Toukokuussa 2016 presidentit Sauli Niinistö ja Toomas Hendrik Ilves vastailivat Viljandissa virolaisten lukiolaisten kysymyksiin.

Jo 30 % äänioikeutetuista äänestänyt – kuka kerää ennakkoäänet?

13 tuntia 43 min ago

Presidentinvaalien ennakkoäänestys on ollut ennätyksellisen vilkasta, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Uudelle Suomelle.

Tiistaiaamuun mennessä vaaliuurnilla on käynyt jo lähes 30 prosenttia – tarkalleen 29,9 prosenttia – äänioikeutetuista. Se tarkoittaa 1 269 731 ääntä.

Ennakkoäänestys on Jokisipilän maanantaisen arvion mukaan 2–3 prosenttiyksikköä aktiivisempaa kuin viime presidentinvaaleissa vuonna 2012.

OP varoittaa: Korkojen nousu voi alkaa tänä vuonna – asuntovelallisen ”mietittävä jo nyt”

14 tuntia 30 min ago

Finanssikonserni OP varoittaa asuntovelallisia hyvän talouskehityksen seurauksesta: korkojen nousun mahdollisuudesta.

OP ennakoi, että pitkät korot alkavat nousta jo tämän vuoden aikana. Markkinoiden korko-odotukset ovat heräämässä Euroopan keskuspankin EKP:n suunnitelmien vuoksi. EKP on linjannut, että se jatkaa arvopaperiostojaan tämän vuoden syyskuuhun, mutta vuoden 2019 puolella on luvassa korkojen nosto.

Nyt tulee kiinteähintainen halpataksi – 10 €:n pirssit aloittavat Helsingin keskustassa

15 tuntia 11 min ago

Helsingin keskusta-alueella saa pian taksikyydin kymmenellä eurolla. Taksiyhtiö Kovanen valmistautuu taksialan kilpailun avaamiseen tuomalla pääkaupunkiseudulle kiinteähintaisen FixuTaxi-halpapalvelun.

Kovasen autot ovat Mercedes Benzejä, Fixutaxin puolestaan Toyota Prius -merkkiä. Kovasen omistavan Cabonline Finlandin mukaan uusi palvelu lanseerataan kesän korvilla. Taksiliikenne avataan kesäkuussa kilpailulle.

Naisleijonat mitalisuosikki: "Tiedetään, mitä Kanadan ja USA:n kaataminen vaatii"

22 tuntia 3 min ago

Suomi lähtee Pyeongchangin naisten jääkiekon olympiaturnaukseen mitalisuosikkina. Onhan Suomi ollut tällä kaudella Euroopan maita vastaan vahvassa iskussa.

Suomen joukkue kisoihin ilmoitettiin maanantaina. Ryhmässä on Venla Hovi, jolle olympiakisat ovat jo kolmannet.

- On tosi iso kunnia lähteä jälleen edustamaan Suomea, Hovi kommentoi Sport Contentille.

Ensi kertaa Hovi edusti Suomea olympialaisissa Vancouverissa 2010. Siellä Suomi voitti pronssia.

Leijonien olympiavalinnoista perusteluja: ”Hyviä pelaajia jäi ulkopuolelle”

22.1.2018 23:41

Suomen jääkiekon miesten olympiajoukkue Pyeongchangin turnaukseen julkistettiin maanantaina. Mukana listalla olivat muun muassa Juuso Hietanen ja Oskar Osalta, jotka eivät pelanneet tämän kauden EHT-turnauksissa.

- Luotin, että Juuso tulee sieltä. Hänellä oli paha loukkaantuminen ennen Karjala-turnausta. Pikkuisen tuli jälkijunassa. Juuson kanssa juteltiin ja viestiteltiin. Viimeiset kymmenen peliä ovat olleet Hietaselta suoritustasolta kovaa luokkaa. Meidän tehokkain puolustaja viimeiseen kymmeneen otteluun, totesi Suomen joukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki.

Käsittämätön tuomarivirhe Suomen MM-karsintaottelussa

22.1.2018 21:31

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit koki MM-karsinnassa ensimmäisen pistemenetyksensä. Kotijoukkue Israel taisteli suomalaisia vastaan maalittoman tasapelin.

Suomi joutui pelaamaan yli 70 minuuttia vajaalla, kun Anna Westerlund ajettiin punaisella kortilla ulos. Rikkeen tosin teki Natalia Kuikka. Erotuomari ajoi väärän suomalaispelaajan kentältä ulos.

Sauli Niinistö älähti Väyryselle: ”Todellako pidit ministerisalkkua noin tärkeänä?”

22.1.2018 19:52

Presidenttiehdokas Paavo Väyrynen kertoo vastustaneensa sisimmässään Lissabonin sopimukseksi kutsutun EU:n perussopimuksen laatimista, vaikka ajoi sitä samaan aikaan Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä.

Jatkokautta hakeva presidentti Sauli Niinistö ällistyi Väyrysen menettelystä.

Väyrysen tunnustus tuli esiin Iltalehden presidenttitentissä, kun ehdokkaat väittelivät turvallisuuspolitiikasta. Lissabonin sopimuksessa EU:n jäsenmaat sitoutuvat antamaan toisilleen apua, jos toinen jäsenmaa tulee hyökkäyksen kohteeksi.

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

Toimituksen poiminnat